Харчування

Методика органолептичного оцінювання їжі

Всеукраїнська Серпнева онлайн-конференція 
"Особливості організації освітнього процесу у 2019/2020 н.р."
  

Нове шкільне харчування: шляхи впровадження у школах
 
Євген Клопотенко "Збірник рецептур страв для харчування дітей шкільного віку в організованих освітніх та оздоровчих закладах"

Харчування учнів закладів загальної середньої освіти
   Згідно з пунктом 95 Положення про загальноосвітній навчальний заклад, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 серпня 2010 р. № 778, керівник навчального закладу має контролювати організацію харчування учнів у закладах освіти.
На початку навчального року керівник загальноосвітнього навчального закладу видає наказ про організацію харчування учнів і призначає особу, відповідальну за проведення цієї роботи. Як правило, такою особою є заступник директора з навчально-виховної роботи.
До обов’язків відповідального за харчування учнів входять такі:
• координація роботи медичного персоналу стосовно харчування учнів;
• відпрацювання графіка харчування учнів;
• визначення кількості учнів, які потребують гарячого харчування; 
• участь у бракеражі готової продукції (за відсутності медпрацівника);
• контроль за додержанням учнями правил особистої гігієни і вживанням рекомендованих страв та ін.
Питання, пов’язані з обліком дітей, що харчуються, збором грошей і звітністю, покладаються на вихователів ГПД. Збір грошей з учнів не проводять. Батьки вносять оплату на спеціальний рахунок за наступний місяць з урахуванням вартості за 5-денним меню.
До обов’язків класних керівників також входять такі:
• визначення неотовареного залишку авансової суми та передача корінця абонементної книжки представнику їдальні [харчоблоку];
• вчасне повідомлення особи, відповідальної за харчування, про наявну кількість учнів, що харчуються.
Списки дітей, які отримують пільгове харчування, перебуваючи у групах продовженого дня (ГПД), складають щоквартально. Їх затверджує директор навчального закладу відповідним наказом. Списки формують на підставі заяв батьків (осіб, які їх замінюють) і довідок, які дають право на одержання пільгового харчування, з місця роботи (служби, навчання) батьків (осіб, які їх замінюють) або органу соціального захисту за місцем проживання (якщо батьки не працюють, не навчаються, не перебувають на службі).

Режим харчування

   Харчування учнів в основному забезпечується безпосередньо за місцем навчання. За відсутності у навчальному закладі їдальні (харчоблоку) дітей годують у закладі громадського харчування або їм привозять готові страви від підприємств громадського харчування відповідно до укладених договорів або угод і за погодженням з місцевими санітарними службами.   Режим харчування учнів визначає керівник навчального закладу та медичний працівник, який перебуває у штаті навчального закладу або закладу охорони здоров’я, що здійснює медичне обслуговування навчального закладу, відповідно до заяви учнів чи їхніх батьків, з урахуванням функціональних можливостей їдальні (харчоблоку), типу навчального закладу тощо.
    У навчальних закладах установлюють такі режими харчування:
• чотириразовий (сніданок, обід, полуденок, вечеря) — для вихованців шкіл-інтернатів, спеціальних шкіл (шкіл-інтернатів);
• одноразовий (сніданок) — для учнів загальноосвітніх навчальних закладів денної форми навчання з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, учнів з малозабезпечених сімей, учнів 1-4 класів;
• триразовий (сніданок, обід, вечеря) — для учнів, які проживають у пришкільних інтернатах;
• дворазовий (сніданок, обід) — для учнів, яким згідно із Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28 лютого 1991 р. № 796-ХІІ гарантується пільгове харчування.
У групах продовженого дня встановлюють такі режими харчування:
• дворазовий (обід, полуденок) — для учнів 1-4 класів;
• одноразовий (обід) — для учнів 5-7 класів;
• дворазовий (обід, полуденок) — у разі тривалого перебування учнів у навчальному закладі.

Фінансове забезпечення харчування учнів

   За рахунок бюджетних асигнувань здійснюється харчування дітей, ябатьки якиїх є учасниками АТО, дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та дітей з малозабезпечених сімей. Витрати, пов’язані з харчуванням учнів, визначаються на основі встановлених норм харчування, кількості учнів, що належать до пільгової категорії й отримують харчування за рахунок загального фонду бюджету, а також кількості днів харчування. Для визначення грошової вартості одноразового харчування одного учня слід скористатися нормами харчування, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах» від 22 листопада 2004 р. № 1591 (далі — Постанова № 1591). Оскільки ці норми наведені у грамах, то розраховувати їх потрібно у грошовому вираженні. Джерелом фінансування харчування учнів непільгових категорій є кошти батьків. Харчування учнів також можна здійснювати за безготівковим розрахунком, за цінами без додаткового врахування сум податку на додану вартість відповідно до режиму (норми) харчування (сніданок, обід, полуденок). Запровадження безготівкового розрахунку дає можливість:
• гарантовано забезпечувати учнів гарячим харчуванням;
• більш достовірно визначати денну потребу шкільної їдальні в сировині та готовій продукції;
• поліпшувати якість харчування та культуру обслуговування.

  
        Харчування учнів пільгових категорій
До пільгових категорій належать:
• діти, батьки яких є учасниками АТО;
• діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування;
• діти з малозабезпечених сімей;
• учні 1-4 класів.
Для оформлення безкоштовного харчування учнів пільгових категорій батьки або особи, які їх замінюють, на ім’я керівника закладу освіти подають такі документи:
• заяву;
• копію посвідчення або довідку, що підтверджує соціальний статус дитини.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу